Η Eταιρεία
Eγκαταστάσεις
Διοίκηση
Διευθύνσεις
Τα Προιόντα μας
Διεύθυνση : Καβάλα – Ύδρας 18 653 02
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 2510 232792
Επικοινωνία
Πρόγραμμα Εργασίας της ΟΕΦ
Γενικά
Από το 1927, στην Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας έχουμε αντεπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες χάρη στη θέληση, το πείσμα και το πνεύμα εγρήγορσης, προσαρμογής και προόδου που έχουν οι αγρότες μας.
Πιστεύουμε στις δυνατότητες των ανθρώπων μας και στην αξία των προϊόντων της γης μας όπως το Ελαιόλαδο Θράκης με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, η φημισμένη ελιά Θρούμπα Θάσου, Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής με τη χαρακτηριστική σαρκώδη γεύση τους. Γι' αυτό, στο κέντρο των προσπαθειών μας, βρίσκεται η διαρκής στήριξη και η αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες τους.
Δουλεύουμε με γνώμονα την ενδυνάμωση της θέσης των παραγωγών μας, τη βελτίωση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας και τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για περαιτέρω ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων. Για να το πετύχουμε, αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και κυρίως τα κοινοτικά προγράμματα εργασίας για τις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων.
Έτσι, για δεύτερη συνεχή τριετία και βασισμένη στην εμπειρία των προηγούμενων ετών, η Ένωσή μας υλοποίησε το πρόγραμμα εργασίας με όρους μετρήσιμης αποτελεσματικότητας και μεθοδικότητας για την άντληση του μέγιστου δυνατού οφέλους για τους παραγωγούς, τα προϊόντα, αλλά και την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Το στοίχημα που εμείς οι ίδιοι έχουμε θέσει στους εαυτούς μας είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τα μέλη μας μέσω της διαρκούς εκπαίδευσης και καθοδήγησης και η ενδυνάμωση της παρουσίας των ελαιοκομικών μας προϊόντων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με όπλο τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
Υλοποίηση Προγράμματος
Η ΕΑΣ Καβάλας υπέβαλε στις 15/02/2012 μελέτη και αναγνωρίστηκε ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων με την υπ’ αριθμ ΥΑ 1185/30264/14- 03-12, ενώ με την υπ' αριθ. ΥΑ 1474/40225/30.03.12 εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Εργασίας που είχε υποβάλει ταυτόχρονα με συνολικό προϋπολογισμό €1.676.450.
Η Ένωση αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία της προηγούμενης τριετίας, υλοποίησε με αξιοπιστία και μεθοδικότητα το τριετές πρόγραμμα εργασίας (2012-2015) βάσει του Καν. [ΕΚ] 867/08 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό [ΕΕ] 1220/2011.
Στο πλαίσιο του εν λόγω Έργου, προχώρησε σε στοχευμένες δράσεις που αφορούσαν την αναβάθμιση της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την εφαρμογή καλών καλλιεργητικών πρακτικών, την ιχνηλασιμότητα, καθώς και την πιστοποίηση και εκπαίδευση των παραγωγών με στόχο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Κατεβάστε την αναλυτική παρουσίαση εδώ
6 στοχευμένες δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων από την ΕΑΣ Καβάλας
1. Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
2. Προμήθεια και εγκατάσταση χρωματοδιαλογέα ελιών
3. Εξοπλισμός χημείου (Aτομική Απορρόφηση Φλόγας (ΑΑ Flame) και ολοκληρωμένο σύστημα ολικού αζώτου κατά Kjedhal
4. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος εσωτερικής και εξωτερικής ιχνηλασιμότητας
5. Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων στα τυποποιητήρια (ελιάς και ελαιoλάδου) της ΕΑΣ
6. Επικοινωνιακό πρόγραμμα ΕΑΣ Καβάλας
Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρησης
Η ΕΑΣ Καβάλας από την ίδρυση της δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ποιότητα της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου. Ήδη, από το προηγούμενο τριετές πρόγραμμα των οργανώσεων ελαιουργικών φορέων (Καν. (EK) 867/2008 για την τριετία 2009-2012) εφάρμοζε σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης (ΣΟΔ) σε 708 πιστοποιημένους ελαιοπαραγωγούς. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου προγράμματος εργασίας της για την τριετία 2012-2015, η ΕΑΣ Καβάλας, διαθέτοντας την κατάλληλη υποδομή και εμπειρία και θέλοντας να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ποιοτικό προϊόν προερχόμενο αποκλειστικά από παραγωγούς ολοκληρωμένης διαχείρισης, σχεδόν διπλασίασε την ομάδα του ΣΟΔ σε 1.300 ελαιοπαραγωγούς έτσι ώστε να διαθέτει μία ικανοποιητική εμπορικά πιστοποιημένη ποσότητα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς.
Οι παραγωγοί τόσο οι νέοι όσο και οι παλιοί εκπαιδεύτηκαν σε όλα τα θέματα σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.1 & 2.2 και δόθηκε έμφαση στην κατάρτιση τους σε σχέση με τα οφέλη της συλλογικής διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας και των ελαιώνων, της συλλογικής συγκομιδής, έκθλιψης, αποθήκευσης και εμπορίας των ελαιοκομικών προϊόντων.
Όλοι οι παραγωγοί της ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης της οργάνωσης πιστοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.1 & 2.2 για την τριετία 2012-2015. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των μελών της ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης εξασφάλισε τη συμμόρφωση των παραγωγών σύμφωνα με τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, καθώς και της πολλαπλής συμμόρφωσης στο πλαίσιο του “πρασινίσματος“ της νέας ΚΑΠ.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής πιστοποιημένου Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ήταν εντυπωσιακά καθώς μειώθηκε η χρήση των λιπασμάτων από την ομάδα των ελαιοπαραγωγών που εφάρμοσαν ΣΟΔ κατά 10%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό ανεύρεσης υπολειμμάτων ΦΠΠ ήταν μηδενικό.
Τα παραπάνω αποδεικνύουν στην πράξη τη βέλτιστη ποιότητα των προϊόντων της ΕΑΣ Καβάλας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των δράσεων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας.
Προμήθεια και εγκατάσταση χρωματοδιαλογέα ελιών
Η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας προμηθεύτηκε στο πλαίσιο του τριετούς της προγράμματος εργασίας, ένα χρωματοδιαλογέα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Ο συγκεκριμένος μηχανολογικός εξοπλισμός πραγματοποιεί την αυτόματη κατάταξη των ελιών σε κατηγορίες ανάλογα με το χρώμα τους απορρίπτοντας άμεσα τους ελαττωματικούς καρπούς. Αυτό οδηγεί την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς σε μεγαλύτερη ομοιομορφία ανά κατηγορία και άρα ενίσχυση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.
Συμβάλει έτσι, στην ισχυροποίηση της θέσης των προϊόντων της ΕΑΣ Καβάλας στην αγορά, καθώς η ομοιομορφία των ελιών αποτελεί σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό για τον καταναλωτή και την πρώτη εικόνα - επαφή που έχει με το προϊόν πριν αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά του.
Εξοπλισμός χημείου (Aτομική Απορρόφηση Φλόγας (ΑΑ Flame) και ολοκληρωμένο σύστημα ολικού αζώτου κατά Kjedhal)
Με την προμήθεια συστήματος Aτομικής Απορρόφησης Φλόγας (ΑΑ Flame) και ολοκληρωμένου συστήματος ολικού αζώτου κατά Kjedhal η Ένωση πέτυχε τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων με αναλύσεις εδάφους και εξειδικευμένες αναλύσεις στον καρπό της ελιάς σε όλα τα αγροτεμάχια των παραγωγών που εφαρμόζουν Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Κύριος στόχος ήταν η ορθολογική εφαρμογή λιπάνσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και γενικότερα η εφαρμογή καλών γεωργικών πρακτικών.
Οι επιστήμονες γεωπόνοι της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας έχουν πλέον ολοκληρωμένη εικόνα και αναλύτική καταγραφή όλων των θρεπτικών στοιχείων τόσο των ανταλλάξιμων, όσο και των αφομοιώσιμων. Έτσι, επιτυγχάνεται πλήρης ποιοτική ανάλυση στον καρπό και ακριβής και ξεκάθαρη εικόνα για τον μετέπειτα τρόπο επεξεργασίας του.
Η λειτουργία του τμήματος εδαφο-αναλύσεων και φυλλοδιαγνωστικής στο χημείο της ΕΑΣ Καβάλας έχει καταφέρει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παραγωγών με την παροχή ολοκληρωμένων προτάσεων και να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες της σύγχρονης καλλιέργειας του παραγωγού ο οποίος έχει στη διάθεσή του ένα πολύτιμο εργαλείο για τη παραγωγή και το κέρδος του.
Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος εσωτερικής και εξωτερικής ιχνηλασιμότητας
Η ΕΑΣ Καβάλας εφαρμόζει ένα πλήρες σύστημα ιχνηλασιμότητας σε δύο επίπεδα: παραγωγού και τυποποιητηρίου ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς. Στα τυποποιητήρια ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας εφαρμόζονταν ήδη συστήματα ιχνηλασιμότητας τα οποία είχαν πιστοποιηθεί ήδη επί δύο συνεχόμενες ελαιοκομικές περιόδους (2010/2011 και 2011/2012) και συνεχίστηκαν να πιστοποιούνται και για τα τρία έτη του προγράμματος της οργάνωσης.
Παράλληλα όλοι οι παραγωγοί της ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης της ΕΑΣ Καβάλας συμμετείχαν και στην ομάδα ιχνηλασιμότητας τηρώντας καταγραφές σε ειδικό τετράδιο.
Με το νέο πρόγραμμα, η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων αύξησε την ιχνηλασιμότητα σε επίπεδο παραγωγού σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ώστε να καλύπτει μεγάλο μέρος της νέας ομάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Στα τυποποιητήρια ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς εφαρμόστηκε το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα ιχνηλασιμότητας iKnow το οποίο αναβαθμίστηκε σε σχέση με τα προηγούμενα έτη με τα παρακάτω χαρακτηριστικά και με βάση την εμπειρία που αποκομίστηκε από την εφαρμογή του τα δύο τελευταία χρόνια:
• βελτιωμένο περιβάλλον χρήσης
• περαιτέρω αυτοματοποίηση
• αυτοματοποιημένες αναφορές μέσω email • διαγράμματα
• στατιστική επεξεργασία των δεδομένων
• ενσωμάτωση διαδικασιών ISO 9001:2008
Το ψηφιακό σύστημα ιχνηλασιμότητας σε επίπεδο παραγωγού περιλαμβάνει αναλυτικά τα στοιχεία των αγροτεμαχίων του κάθε παραγωγού, όπως:
• κωδικό
• τοποθεσία
• ποικιλία
• στρέμματα
• δέντρα
• χαρτογραφικό υπόβαθρο
Επιπλέον, εγκαταστάθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα Ιχνηλασιμότητας iKnow στο τυποποιητήριο επιτραπέζιας ελιάς Θρούμπας στη Θάσο το οποίο και πιστοποιήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 22005:2007 και για τα τρία έτη του προγράμματος.
Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων στα τυποποιητήρια (ελιάς και ελαιoλάδου) της ΕΑΣ.
Η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας θέλοντας να διασφαλίσει την ποιότητα και την ασφάλεια των ελαιοκομικών προϊόντων της συνέχισε την εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2008 και Διαχείρισης της Ασφάλειας των Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005 στις εγκαταστάσεις των τυποποιητήριων ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στη ΒΙ.ΠΕ Καβάλας.
Η πιστοποίηση των ανωτέρω συστημάτων πραγματοποιήθηκε και για τα τρία έτη του προγράμματος εργασίας της. Με αυτό τον τρόπο, η οργάνωση ήταν και είναι σε θέση να αποδεικνύει την ασφάλεια και την ποιότητα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς της αλλά και την ποιοτική λειτουργία της επιχείρησης, κατέχοντας έτσι ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.
Παράλληλα, συνεχίστηκε η εφαρμογή των Συστημάτων που καλύπτουν τις απαιτήσεις των προτύπων International Food Standard (IFS) και British Retail Consortium (BRC) στο τυποποιητήριο ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς της ώστε σε περίπτωση που υπάρξει απαίτηση από πελάτη του εξωτερικού να μπορεί άμεσα να πιστοποιηθεί και να υποστηρίξει τα προϊόντα της στη νέα αγορά.
Επικοινωνιακό Πρόγραμμα της Ε.Α.Σ. Καβάλας
Με στόχο την προβολή της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων και των πλεονεκτημάτων του προγράμματος εργασίας, η Ένωση προχώρησε στην υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών επικοινωνίας που αφορούσαν:
(α) τη διοργάνωση ενημερωτικής συνάντησης για τους εκπροσώπους τόσο των τοπικών, όσο και Μέσων εθνικής κάλυψης. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αποτελέσματα και τα οφέλη του Προγράμματος τόσο για τους παραγωγούς και την Ένωση, όσο και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του ίδιου του προϊόντος. Παράλληλα, η γνωριμία με τους δημοσιογράφους δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης σχέσεων με τα Μέσα και δημιουργίας μελλοντικών ευκαιριών δημοσιότητας.
(β) τη δημιουργία απολογιστικού ενημερωτικού εντύπου με έμφαση στην ανάδειξη των αποτελεσμάτων του ΠΕ με μετρήσιμο και κατανοητό τρόπο. Στόχος ήταν η αξιοποίηση του εν λόγω εντύπου ως το κατεξοχήν ενημερωτικό εργαλείο της Ένωσης σε κάθε πιθανή περίσταση.
(γ) την αναμόρφωση της Ιστοσελίδας της Ένωσης με εμπλουτισμό του περιεχομένου και προσθήκη φωτογραφικού υλικού από τη φωτογράφηση που πραγματοποιήθηκε στους χώρους της ΕΑΣ, με σκοπό την καλύτερη προβολή του Έργου αλλά και των δραστηριοτήτων της Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας αλλά και της Θάσου.
Γενικά
Υλοποίηση Προγράμματος
6 Στοχευμένες Δράσεις
Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχέιρησης
Προμήθεια και εγκατάσταση χρωματοδιαλογέα ελιών
Εξοπλισμός Χημείου
Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας
Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρησης
Επικοινωνιακό Πρόγραμμα Ε.Α.Σ. Καβάλας